Povídka č. 134
Opět si
zavzpomínám. Tentokrát na jeden takový skoro zapomenutý recept. Připomněl mi ho
pořad Herbář, kde křenovou omáčku vařili dle receptu z roku 1937. Moje
babička jí vařila docela často. Ale říkala jí vejmrda a nedávala se tam smetana
ani mléko. Byl to takový opravdu jednoduchý a skromný recept. Dala vařit hovězí
maso, ale jen přední, pamatuji, že maso nebylo moc libové, u masa byl připojen
ještě pořádný kus tlustého. O to více z toho byl silný vývar. Část vývaru
se samozřejmě použila i na nudlovou polévku. Polivku, jak říkala babička. A do
druhé části vývaru zavařila nastrouhaný křen s jablkem. Možná zakvedlala
trochou mouky nebo jíšku? Ale to už přesně nevím, omáčka totiž byla zahuštěná,
nebyla úplně vodová. Samozřejmě, tenkrát mě vaření ještě tak moc nebralo, to mě
oslovilo až o hodně let později. Křen nakopala na zahrádce, nebo ho měla
založený v písku ve sklepě spolu s celerem a mrkví hned pod schody a
jablíčka přinesla také ze zahrádky nebo ze sklepa. Co pamatuji, tak křen na
zahrádce být musel. Vždyť se dělaly zabíjačky a ovar bez křenu, to si nikdo
neuměl představit. Někdy po zabijačce babička k vejmrdě dávala vařený
vepřový jazyk. Velice výjimečně uzené. Ale když se udilo, tak uzené stejně
dlouho nevydrželo, snědlo se nejraději ještě teplé s chlebem a okurkou, z uzeného,
které zbylo, se dělaly fleky nebo plněné bramborové knedlíky se zelím. Taky
ňamka. No, a vrátím se k vejmrdě. K takto zavařené vejmrdě, se
podávali... asi neuhádnete. Kynuté knedlíky, ale ne ty houskové kynuté válečky
nakrájené na plátky, ale takové jako když se dělají knedlíky plněné jahodami či
borůvkami, ale prázdné, prostě blbouny. Ty se po uvaření a natržení dvěma
vidličkami, aby vyšla pára, polily na talíři zavařenou vejmrdou a přidalo
kousek masa. A už jsme si pochutnávali. Omáčka byla samozřejmě osolená,
okyselená a s trochou cukru. Na koření si také moc nevzpomínám. Ale
babička většinou používala jen nové koření, bobkový list, celý černý pepř, mletý
pepř a kmín. Babička věděla, kde u nás divoce kmín rostl, na něj jsme chodily
různě na meze nebo okraje luk, nažnula srpem, svázala do kytek, usušila a pak
ho vymnula. Dnes se tedy do křenové omáčky přidává ještě smetana někdy i mléko
a zaváří jíška. Bez smetany, by to dnes asi už skoro nikdo nejedl. Proto je to
už skoro zapomenutý recept, i když na internetu pár receptů na vejmrdu se
najde, třeba staročeská vejmrda, ale uvádí se, že s podává hlavně k uzeninám
nebo ovaru, takže spíše jako příloha křen s jablkem než jako omáčka. Ale i
tak si myslím, že stojí za to, oživit náš jídelníček nejen vejmrdou, ale i tou
klasickou křenovou omáčkou se smetanou s uzeným nebo hovězím a houskovým
knedlíkem. Určitě milovníci omáček si moc a moc pochutnají... no, protože
babička, ta měla vždy talíř dočista dočista.